måndag 7 juni 2010

Lotteri....i Borgvik

Som utställningen i Borgvik utvecklade sig så blir det vår kennels sista utställning 2010. Man kan inte åka runt i landet om det inte går att förutsäga hur utställningen kommer att förlöpa. Det är är dreverrasen som blir lidande...


Det viktigaste hos en drever är dess rörelser, de skall hålla för intensiva jakter under hela jaktsäsongen. Det hade tyvärr domaren Inga-Britt Nordström missat när hon studerade drevens rasstandard vilket medförde att utställningen utvecklade sig till ett hejdundrande lotteri. Till bästa hane utsågs den norske hanen Rambo NO43639/2009. Ägare: Olav Eriksen, 2412 Sörskogsbygda.


En junior som ännu inte fått hanens grovhet, gula ögon och som hade vissa svårigheter att hålla igång travet men ägaren var givetvis stolt över detta och det är bara att gratulera. En riktig lotterivinst. Synd bara för de hanar som var bättre...ett riktigt lågvattenmärke i bedömning.


Efter det kom tikarna i vanlig ordning. Vi tävlade med Filipgårdens Milla i juniorklassen med 13 tikar. Påfallande många med korta och sluttande kors vilket gjorde att svansarna flaggade på ett sätt som skulle väcka avund hos en finnspets. Detta bekymrade dock inte domaren nämnvärt.


Den kvinnliga domaren som varit alldeles för generös med att dela ut 1:or hade med 11 av 13 hundar i konkurrens. Hon hade sedan svårt att sålla ut de som skulle oplaceras.


Konkurrensen blev nästan komisk. Milla som är en modell mindre men som har rörelserna som sin bästa egenskap fick utkämpa en strid mot en norsk tik som inte kunde trava utan gick upp i galopp så fort man ökade farten. Jag noterade detta och såg, till norrmannens förtret, att farten hölls uppe. Till slut kunde inte ens domaren bortse från galopperandet och korade Milla till vinnare i juniorklassen.


Milla tilldelades tillsammans med den galopperande tiken Dackie NO43644/2009 varsitt CK. Dackie är kullsyster till hanen som vann och det syntes, de hade bl a samma fel i bakstället.


I jaktklassen tävlade vår Eikeneses Aina S19839/2007. Hon blev helt rättvist utslagen av tiken Storängens Ronja S41531/2008 som hade bättre längd och grovhet, hon saknade dock Ainas pigment. Tikarna fick förvånansvärt nog nöja sig med släta ettor.


Så slutligen. Jag hade för dagen hjälp av Göran Johnsen som fick uppgiften att föra runt SUCH Stjärnskogens Filippa i ringen. Som vanligt var hon lättstyrd och visade verkligen upp sig, trots värmen.


Med tanke på den relativt tunna konkurrensen från tikarna där Milla också vunnit den hårdaste klassen var jag rätt övertygad om att hon skulle vinna utställningen.


...men, vad man bedrog sig. Hon blev slagen av öppenklasstiken, S13551/2005 Kärråsens Pricka III . En tik som var rätt väl ihopsatt men som också hade problem med att hålla sitt trav och som inte borde slagit Filippa....men är det ett lotteri så är det. Det som sänkte humöret denna dag var att rörelserna, som borde vara det viktigaste, var helt oväsentliga i sammanhanget.


...i övrigt så hade Värmlands dreverklubb anordnat en fin utställning med god organisation. Lägger man till det vackert väder och en trevlig publik kunde det varit upplagt för en kanontillställning. Våra tikar blev sammanlagt tvåa och trea och det skall man normalt vara nöjd med...


Vann gjorde den Kärråsens Pricka III som fick BIR och den norske Rambo blev BIM....


...och vi slutar upp att delta i detta lotteri...jag såg att den här domaren kommer att besöka Leksand i juli....så var beredda på ett nytt lotteri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar