söndag 29 april 2012

Äntligen är Stjärnskogens Filippa III parad
Filippa är kennelns lilla pärla. Med sin personlighet, utstrålning och samarbetsvilja är hon en liten fröken som alla bara älskar. Hon har en alldeles enastående vilja att göra alla till lags som arbetar med henne och blir snabbt favorit hos de flesta. Hundgårdshund som hon är så har hon inga som helst problem med att anpassa sig till ett boende inomhus, rumsren och älskar en varm säng att krypa ner i. Hur poppis hon än är så har det varit bekymmer med hennes löpperioder. 2 till 4 dygn sedan har löpen avstannat. Filippa blir 5år i sommar och vi har funderat mycket över hennes korta löpperioder. Stallet och Filippas ägare vill så gärna ha valpar efter henne men tiden håller på att rinna ifrån oss. Vi var tvungna att hitta på något och därför tillfördes vetegroddsolja i hennes foder samtidigt som stallkompisen Mira började löpa. Tanken var den att oljan kanske skulle hjälpa igång löpen och att hon samtidigt skulle kunna få lite draghjälp av Mira. Nu ska vi inte tro på hokuspokus men f-n vet! Filippa började löpa när Mira var inne i sitt 9-10 dygn och löpen var rejäl och fortsatte förbi de magiska  2 till 4 dygnen. Vi hade inte superkoll på dygnen, Filippa är fantastisk på att hålla sig ren men hon lade glatt undan svansen när Mira kom nära henne. Vi testar också med Filipgårdens Mac och han var givetvis sugen som bara den! Nu blev det bråttom att hitta en passande hane som var villig att ta sig an vår dubbelchampion. Till slut fastnade vi för Toppereds Erro, en grov och rejäl dubbelchampionhane som Filippa fajtats med i utställningsringarna om BIR o BIM i många år.
Hanhundsägaren påpekade att Erro gått tom med ett par tikar. Jag insåg att med Filippas ålder som en urvalsfaktor då fanns inget utrymme att chansa på att det kan vara tikarna som är problemet. Jag hade Annelie med på resan och vi stannade upp i Jönköping och hanhundsägaren beställde tid för fertilitetstest på Smådjurskliniken nästa dag. Klockan 12 genomfördes testet och tyvärr fanns inga spermier under luppen. Veterinären konstaterades att Erro har en förstorad prostata som måste åtgärdas innan han kan bli far. 
Vad gör vi nu! - En tik i bilen som kan sluta löpa precis när som helst, bråttom, bråttom! Vårt andra val utifrån den resa vi gjort var dubbelchampion Vättervindens Sigge, också en grov o rejäl hane som jag själv dömt till en "har etta" som sedan låg till grund för hans jaktprovschampionat. Vi ringde och ringde hanhundsägaren på alla de telefonnummer vi hade men inget svar. Vi ställde oss i stand by läge i Vadstena för att under tiden fundera över vårt tredje val, Sigges son Vättervindens Stisse som jaktprovsmeriterades i vintras. Stisse har också visat bra resultat i utställningsringen med 2 BIR och 1 BIM. Stisse blev för övrigt SeUCH i Skillingaryd i dag. Vi väntade tills klockan fem på att Sigges husse eller matte skulle ge sig till känna men inget svar. Som tur var fick vi tag i Stig Karlsson och han var beredd att släppa till sin hane igen, samma hane som  för övrigt är far till Filipgårdens P-kull!
Snabbt ner till Borghamn och in med Filippa till hanen. Ingen lång presentation behövdes för kärleksparet, båda var lika sugna och inom 5 minuterer var parningen ett fullbordat faktum. Ett hyggligt häng i 10-12 minuter och så var de hela över. Nu står tiken kvar hos hanen tills löpen är över och jag vet att Stig är helt suverän på att få tikar dräktiga. Bara det är en anledning till att lämna tikar till honom.



Simulerad stamtavla i Jyckedata

Sabotage av harhägnet igen
Sabotagen mot vårt harhägn fortsätter. I veckan upptäcktes ett hål i gånggrinden vid grillplatsen, samma gånggrind som förstördes i fjol. Samtidigt upptäckte en av mina anställda att nätet hade lyfts upp ca 30 cm längs vägen vid Långsjön. Tyvärr är risken stor att vi får in både grävling och räv i hägnet som sedan blir kvar när vi har reparerat.
Sönderslitet nät i grinden vid grillplatsen


Uppdraget stängsel längs Långsjövägen

Staket som projekt
Vi har tagit på oss uppdraget att bygga stängsel runt en fastighet i Norberg. Praktikanterna tog det som en utmaning och insåg rätt snabbt att mycket handlar om kroppsarbete. Hota hål och driva ner stolpar till ett staket på 400 löpmeter tar sin tid och kräver sina man. Grabbarna har fått alla stolpar på plats och i veckan som kommer skall nätet fästas fast.
Staketbyggarna poserar glatt inför kameran

Mycket vilt i Norbergsån
Är det inte bäver som seglar förbi sovrumsfönstret då är det mink. Vi har relativt gott om mink i Norbergsån och som mest har vi sett 8 i en flock. Här ser ni hur välgödda och stora de blir när det är gott om föda längs ån. Misstänker att en mink av den här kalibern sätter i sig en hel del kräftor.
Bamsemink nedanför sovrumsfönstret

Håkan

söndag 8 april 2012

Ny parkering till påsk

Ny släpvagnsparkering klar till påsk
Gårdsplanerna har sin begränsning när det gäller parkering av fordon. Släpkärrorna har blivit ståendes kors och tvärs på den inre gården och mestadels stått i vägen. Vi tog tag i den saken under förra veckan och fixade till en parkering som är tänkt för just släpkärror. Grabbarna jobbade på bra och parkeringen blev välgjord enligt konstens alla regler.

Traktorn är ovärderlig när vi jobbar mellan gårdsplanerna. Här bär vi fram grus till nya parkeringen

Vårsysslor och påskpynt

Praktikanterna påskpyntar, ett perfekt jobb för en tonåring

Ris och lövhantering står inte högt på önskelistan hos praktikanterna. Efter mycket tjatande och lite knep så kan det gå att få gräsmattor och grusgångar i bra skick. Ett knep är att koppla en liten vagn till åkgräsklipparen och då helt plötsligt går allt mycket lättare även om det är lite besvärligt med framdriften ibland. En bra påskjutare och sedan bär det iväg igen.
Maskiner är bra i alla lägen tycker killarna

Skogsövningar med valparna
Skönt att få sträcka ut i skogen tycker valparna och hemmahunden Magne.
Harhägnet står tom för tillfället och då gäller det att passa på med skogsövningar och lydnadsträning.
Bus i naturen utan flyktmöjligheter och risk för vargangrepp

Vedhögarna tas omhand
De gamla almarna som vi tog ner i fjol har varit besvärliga att klyva till ved. Stora högar med kubbar ligger på vedbacken och de måste tas om hand innan de blir förstörda. Att klyva dem med yxa är ett drygt arbete, vresigare träslag får man nog leta efter. Jag gjorde en investering i en  6 tons vedklyv med förhoppning att den skulle spräcka klumparna. Döm av förvåning det fungerade alldeles utmärkt och snart är veden i vedskjulet.
Annelie testar nya vedklyven

Besök av kanadagäss
Fyra kanadagäss besökte oss i veckan. Vistelsen blev dock kortvarig. Dammen var säkert för liten för att häcka i och fåglarna fortsatte efter några timmar i nordlig riktning.  
Kanadagäss på besök i dammen

Jaktlusten är vi rädda om i dreverrasen
Blixten är tydligen en korsning med drever. Vi som älskar rasen får fortfarande stå ut med mycket  för att hunden har en superbra jaktlust. Utan den är det svårt att få till klangfulla och tapptfria drev. Vi dreverägare står ut med alladessa  påhopp för vi vet vad vi har i snöret när vi stryker kopplet.
Dreverns ryckte lever

Håkan