lördag 8 augusti 2009

Sagan Filippa fortsätter




Sagan Filippa och hennes rad av BIR fortsatte en gång till.
Det senaste togs på Everumsutställningen i Norge där hon erövrade BIR-titeln och tog ett norskt utställningscertifikat. Men vi berättar från början...


Idag var det dags att ge sig iväg till Norge för första gången. Elverum som ligger några mil från Trysil anordnade en Jakt & Fiskemässa och samtidigt en utställning för en mängdolika raser som hade det gemensamma att de används för jakt. Vi startade 04:57 och beräknade restiden till 4 timmar.
Resan gick enligt förväntan och 08:45 anlände vi Elverum uthungrade. Det blev att ta sig en rejäl frukost på ett Elg-matställe.

Dreverutställningen beräknades börja 11:00 och domaren Torbjörn Granheim hade mycket att stå i under dagen. Han skulle inte bara döma drever utan beaglar, flera typer av bassethundar, osv.


Tidigt stötte vi på en svensk hund, Ronja, en unghund efter Tuthammars Bass och ägaren Hans Martin Skjelstad visade stolt upp hunden. Christer hjälpte honom lite med några handlertips. Hon erhöll dock ett andrapris för dagen med rådet att hon måste växa till sig för att få en etta.


Vi fick vänta och vänta... utställningen var försenad och 11:30 bestämde sig domaren för att ta en " pölse-lunch till 12:30 ¨så vi fick sysselsätta oss med annat...handla kanske



Klockan han bli 14:10 innan man släppte loss de 12 drevrar som skulle göra upp om BIR-titeln och certifikaten. Det delades bara ut ett cert per klass även om det fanns fler som hade CK kvalitet, de fick nöja sig med CK.




Först hanarna som höll en bra klass...en av hanarna hade otroligt fina färger och utgjorde enligt Christer ett hot mot Filippa om hon skulle bli bästa tik. Hanen heter Sigko och är efter Hevdeåsens A Ringo och Caramba av Rottman. Ägare: Toralf Hjelde. Förvånande nog vann han inte utan hanen N J(D)CH Drevtorpets Truls tog certifikatet och blev bästa hane. Ägare: Oyvind Nereng. Men det är domaren som dömer...och jag har inget kort på den svartvita hanen. Personligen tyckte jag att Sigko var snyggast men det är inte jag som dömer...


Filippa hade inga problem med att vinna i tikklassen, hon var ensam jakttik och fick konkurrera med junior- och öppenklasstikar. Motståndet var inte så hårt så saken var ganska tidigt klar...men kampen om BIR var svårare...hanarna var snygga och stabila.

När Filippa utropades till BIR hördes en riktig åskknall som återföljdes av ett skyfall som blötte ner alla...det var som om Gud Fader var med och saluterade hennes BIR....roligt som vanligt och extra roligt att det var i Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar