söndag 24 juli 2011

Milla är parad

Vi har parat vår Filipgårdens Milla med Vättervindens Stisse. Jag har valt en ung obeprövad hane av excellent typ till Milla. Tanken är att försöka behålla typen på avkomman och då menar jag i första hand längden. Jag tror också att denna kombination ger den robusthet som drevern skall ha och givetvis också ett underbart temperament. Jaktlusten är jag inte ett dugg bekymrad över. Det finns tillräckligt med drevprovsmeriter i stamtavlan för den önskevalp som vi simulerat fram. Det finns också en hel del harblod i linjerna som kan slå igenom om vi har tur.

Milla parades den 12 juli och räknar vi 63 dygn så beräknas nedkomsten till den 13 september.


Filipgårdens Milla. Milla har flera CK på utställningar runt om i landet. Tyvärr har två säsonger med allt för mycket snö gjort att hon inte fått chansen att visa vad hon kan i skogen.




Vättervindens Stisse, en mycket lång och vacker hane med idealhöjden (35cm). Bilden gör honom inte helt rättvis när det gäller hans vinklar.






Simulerad stamtavla för ev. valpar i kombinationen Stisse och Milla

Juli månad är enligt statistiken den mest nederbördsrika av sommarmånaderna. När vi planerade för utedagen under förra veckan försökte vi med väderprognosernas hjälp att hitta en lämplig dag utan åska och regn. Vi lyckades med detta och fick en mycket trevlig dag i skogen med 5 hundar och lika många praktikanter. Annelie har stått för käket under tre veckors tid och så gjorde hon även denna dag och givetvis stod det grillat på matsedeln.
Verksamheten startade med att 5 spår blodades. Spårlängd ca 3-400m med två blodade vinklar och ett bloduppehåll. Under tiden som praktikanterna förberedde spåren passade hundarna på att ta det lugnt. Mira slumrade till och såg ut att ha det hur skönt som helst.


Ett harmoniskt och avslappnat gäng under utedagen




Det går inte nog fort för praktikanterna när maten skall färdigställas. Huvuddelen av dem är helt utsvultna när dofterna från grillen sprider sig. Det visar sig också hur svårt det kan vara att hålla reda på sin egen korv när grillen är full.


Taktiksnack eller? - Håkan har måttat in något som Annelie och Rickard verkar lyssnar till!



Spårningen gick hur bra som helst. Vi hade med en pensionats- och en dagishund som också gjorde bra ifrån sig. Charlie är en blandrashund (Bordercollie, Schäfer och labrador), honom gav vi ett människospår på 150 till 200m som han löste galant. Drevrarna gillar också att spåra människor men idag fick de koncentrera sig på blodspår. Rickards Jämthundstik hittade vildsvinsklöven som praktikanterna gömt i terrängen. Dagishunden Alvin (eng. Cocker) visade sig vara riktigt talangfull. Låg näsa och ett utmärkt spårarbete.

Sommarkantareller, smultron och blåbär. Juli månad med regn och värme är perfekt för att sätta fart på bär och svamp. Skogarna runt Norberg är fulla av läckerheter.



Smultron i alla storlekar



Vildsvinen vill inte acceptera den nya foderplatsen. Däremot gillar räv, grävling och en massa mås- och kråkfåglar fodret som läggs ut men vi ger oss inte, vi skall ha fram vildsvinen!



Grävling i nattmörker



Håkan H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar