lördag 2 februari 2013

Första lördagen i februari

 
 
 
Älgslakt igen!
Vi köpte in en vuxen älg av det skogsbolag som vi arrenderar jakten av.  En kviga på 140 kilo slaktvikt som grabbarna hjälpte till att få nedpackad i frysen. Tillvaratagande av vilt är en del i kennelns verksamhet och därför är trevligt när grabbarna klarar av att skära rent innan malningen börjar. Samtidigt så ser de också vilket fint malkött som köket får till deras måltider.
 
Helt plötsligt hade jag fyra frivilliga som hjälpte till med kötthanteringen
 
Stjärnskogens Filippas 7 glödheta dygn
Den 22 januari. Vi visste att Filippa löpte men inte hur länge det pågått. Hon är suveränt duktig på att hålla sig ren och är därför svår att hålla koll på. Vi märkte dock att hon var glödhet och bara vill in till Mac ute i rasthagen. Jag kontakade Anders Andersson i Svenska Dreverklubbens avelsråd för att hitta en matchande hane. De hanar som jag var nyfiken på var antingen fulltecknade eller olämpliga. Till slut hittade vi en hane som var tänkbar. Jag ringer upp hanhundsägaren och frågar chans för Filippas del men även han var fulltecknad. Nu är tiden dyrbar. Jag kontaktade den hundägare som stod på tur till hanen och fick ett mycket positivt svar, - du åker och parar, jag väljer en annan hane! Jag tog chansen och Filippa var hos pojkvännen redan samma kväll. Parningen pågick under tre dygn med mycket bra hängningar.
 
Varför så bråttom? - Filippa har aldrig löpt ut riktigt ordentligt utan hjälp av vetegroddsoljor. Nu verkade hon fungera helt normalt och med tanke på hennes ålder så kände jag det som mycket angeläget att få en eventuell andra kull efter henne. Nu parades hon med Gunilla Landells, Nillas Castor Atos, en välmeriterad trefärgad hane med passande linjer.
 
Filippa var hemma igen den 24/1. Fick några vilodagar innan det bar iväg till Harhunds-SM den 27-28 januari på Mösseberg.
 Filippa hade varit trött och lite loj under helgen men verkade vara igång vid första släpp. Efter knappt en minut drog hon en kort skallrepris i harlöpor och alla närvarande var beredda på upptag men det uteblev. I stället stötte hon bort ett rådjur som fanns i såten men var tillbaka på några minuter. Sedan letade hon runt betesmarker i tre timmar utan att finna färska slag att jobba på. Jag kopplade och vi bytte område. Hon släpptes i ren skogsterräng där hon hade slag och började väcka. Efter ca 10 minuter kom upptaget. Drevet gick snabbt ur såten och började bukta bakom domarlaget. Drevdjuret ville inte komma tillbaka mot upptagsplatsen utan förflyttade sig hela tiden ifrån oss. Under en tappt gick jag in till upptagsplatsen och såg att hon jobbat med en harlöpa men där fanns också pinfärska rådjursspår. Jag kunde inte se att hon var på dessa just då utan gick tillbaka ut ur såten igen för att fortsätta lyssna efter hennes drev. När hon drivit runt 60 min föreslog jag att vi hänger på drevet som nu buktade i ett område ca 1000 meter bort. När vi kom ifatt jakten gick vi in i såten för att spåra av löporna och upptäckte då att hon följt rådjur i över 300 meter. Domarna gick inte att lura utan nu var den dagen förstörd. Filippa hade avslutat sin jakt och var på väg tillbaka till bilen när vi gick och deppade inne bland rådjurslöporna.
 
Våra rådjursrenhetsprov är färskvara. Frågan kvarstår, -varför tog Filippa an rådjur idag när hon aldrig gjort det tidigare under de tre år som jag jagat med henne? Hon har stått inne i hjortflockar, sett rådjur skutta undan men inte brytt sig om dem. - Varför just idag under ett SM??
Stövarägare har berättat så länge jag kan minnas att man aldrig ska äventyra ett RR genom att starta på jaktprov när hunden löper eller är parad. Jag vet inte men nu kommer jag inte att chansa någon mera gång om hon nu lyckas bli godkänd för ett RR igen! 
 
Stjärnskogens Filippa njuter i fulla drag
 
Domarlaget med vägvisare njuter i SM terrängen
 
Prispallen på Harhunds-SM för Drever
Th. Bronsmedaljören Norrsjöns Birk, Stig Gustavsson. I mitten segraren Ackers Friska, Mikael Tranberg och tv silvermedaljören Slagstigens Qitty, Jyrki Vuoti
 
Tjock is på dammen 
Inte sedan vi kom till Davidsbo har hela dammen varit igenfrusen men under drygt en vecka växte sig istäcket tjockt utanför kenneln. Tyvärr vill gärna klienterna prova istjockleken när vi vuxna vänder ryggen till. Ån är mycket lömsk. Om kommunen ökar vattenlödet från sjön så bryts isen snabbt och grabbarna kan då hamna i vattnet  i ett enormt flöde som skulle kunna dra dem under isen, usch!
Nu har vi haft mildväder en vecka och isen är borta, skönt!
 Vackra iskristaller täckte isen på Davidsbo
 
Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar